Cukiernia SELFIER powstała w 2017 roku, w samym sercu miasta Przemyśl.
Joanna Pichur
Nazywam się Joanna Pichur - jestem architektką i restauratorką, która swoją przygodę z gastronomią w Przemyślu zaczęła od cenionej obecnie restauracji Cuda Wianki założonej w 2014 roku. Tuż obok mieszczącej się dzisiaj siostry SELFIER. Zawsze fascynowało mnie smaczne jedzenie w pięknej oprawie. Po wielu rozmowach z Gośćmi oraz pracownikami Cudów, w mojej głowie zaczęła kiełkować się myśl o cukierni. Nie mogło stać się inaczej. To pełne słodkości miejsce powstało z ogromnego marzenia o przypomnieniu sobie smaków dzieciństwa oraz wskrzeszeniu tradycyjnych, polskich przepisów, w której udział maszyn ogranicza się do absolutnego minimum.

Początki SELFIER w 2017 roku

Naszym fundamentem od samego początku była praca ludzkich rąk...
Miejsce tworzą ludzie
...i niebywale zdolnych cukierników. Tradycja została wzbogacona o smaki z różnych stron świata. Podróże od zawsze były dla mnie ogromną inspiracją, która przynosiła do tego miejsca powiew świeżości. We Francji, w paryskiej cukierni Cafe Pouchkine zakochałam się w profiteroli Paris Brest, a we Florencji próbowałam najlepszego tiramisu z domowym biszkoptem. Każdą z inspiracji starałam się odtworzyć najlepiej jak potrafię, choć zawsze dodawałam coś od siebie.
Latem owoce jagodowe, zimą kremy kawowe, czekoladowe i orzechowe
Menu, które tworzę jest sezonowe...
W SELFIER nigdy nie wieje nudą. Sięgając myślami do początków - od zawsze byłam samoukiem podglądającym w kuchni mamę, a później siostrę. Wpajane było mi uczciwe podejście do gotowania i pieczenia. W naszej cukierni wiosną i latem dominują owoce jagodowe czy lekkie kremy, natomiast w okresie jesienno-zimowym wprowadzamy słodkości królujące w kremy orzechowe, czekoladowe czy kawowe.
Wnętrze na miarę marzeń.
SELFIER

Wystrój cukierni był potrzebą stworzenia w Przemyślu lokalu eleganckiego, dopracowanego w szczegółach i luksusowego dla zmysłów. Projekt cukierni zajął mi niemal całą zimę. Korzystając ze zdobytego doświadczenia architektonicznego, zawarłam w tym miejscu marmurowe blaty, sztukaterię na ścianie czy piękne, żeliwne schody. Dopilnowywałam ze starannością każdego szczegółu od projektu naszych charakterystycznych sof aż po wygląd porcelany. To miejsce jest dla mnie niezwykle ważne. Chciałabym, żeby każdy Gość mógł to poczuć i nie tylko skosztować lodów czy słynnej kremówki, ale także zatrzymać się na dłużej, rozgościć w wygodnej sofie i poczuć duszę tego wnętrza.

Poczuj się jak w domu.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego www.kawaselfier.pl

Zobacz więcej