Kawa Beztroska Franciszkańska to nasz flagowy monosort. Charakteryzuje się niezwykłą delikatnością, zbalansowaną kwasowością, przy jednoczesnym zachowaniu minimalnej goryczki. Jest wyważona i łagodna. Doskonała jako klasyczne espresso, nad którym unosi się cytrusowa nuta ze szczyptą orzechów i ciemnej czekolady. Jest jak spokojny spacer zaciszną uliczką, nad którą unosi się zapach cytrusów, ciemnej czekolady
i nugatów.
Kraj pochodzenia: Peru
100% Arabika
Kawa Rześka Kazimierzowska to doskonała, świeżo wypalona mieszanka dwóch gatunków, dająca niesamowitego orzeźwienia, którego oczekujemy o poranku. Jest w stanie pobudzić do działania. Intensywna, delikatnie kwaśna z wyczuwalną, a nie przytłaczającą goryczką. W jej smaku odkryjemy aromaty orzechów, ciemnej czekolady i kakao. Sprawdzająca się zarówno w kawach czarnych, ale przede wszystkim jako baza pod kawy białe - idealny balans dla słodyczy mleka. Wydobywa miasto z porannej mgły dzięki aromatowi orzechów, czarnej czekolady i kakao.
Kraj pochodzenia: Honduras, Uganda (Robusta)
Mieszanka Arabiki (70%) i Robusty (30%)
Kawa Siedem Wzgórz jest wypalana w rzemieślniczej palarni w Przemyślu. Specjalizujemy się w ciemnych wypałach, które perfekcyjnie sprawdzają się w tradycyjnych metodach parzenia kawy. Zielona kawa, którą używamy do wypału, to zawsze ziarna uzyskujące powyżej 80 punktów w skali stowarzyszenia SCA, czyli klasyfikowane jako speciality coffee. Mieszanka siedmiu arabik - klonowo-waniliowa, orzechowa, słodka. Niezwykła jak miasta na siedmiu wzgórzach.
Autorem mieszanki Siedem Wzgórz jest Dima Taran, roaster z ponad 15 letnim doświadczeniem w komponowaniu i produkcji craftowych kaw. Siedem Wzgórz uważa za swoje najlepsze kawowe dziecko!
Kraj pochodzenia: Kostaryka, Gwatemala, Honduras, Indie, Peru, Brazylia (2)
Mieszanka 100 % Arabik
Kawa Klimatyczna Zamkowa - została dedykowana specjalnie naszej drugiej lokalizacji w Rzeszowie! To własnie w tej kawie, można się rozkoszować takimi smakami jak: delicje pomarańczowe z przełamaniem owocowości w postaci jagody czy porzeczki. Jest to skandynawski roast z egzotycznym twistem.
● stopień wypału: 1,5/3 (niska)
● kwasowość: 2/3 (średnia)
● intensywność: 2/3 (średnia)
Gatunek: 100% Arabika
Kraj pochodzenia: Rwanda, Gwatemala i Nikaragua
Mimi Rose Oi, Brasil! - Kolejna po Beztroskiej Franciszkańskiej kawa monosort. Pochodzi z okolic miasta i portu o tej samej nazwie. Charakteryzuje się słodkimi nutami mlecznej czekolady i karmelu. W zapachu wyczuwalna czarna herbata. Kawa o niskiej kwasowości i goryczce. Uniwersalna, idealna pod espresso bądź kawy mleczne.
Kraj pochodzenia: Brazylia
100% Arabika
Mimi Rose Queen to nasz ukłon w stronę wszystkich kobiet - słodka, a jednocześnie wyrazista i pełna głębokich aromatów, mieszanka trzech arabik z Brazylii, Nikaragui oraz Indii. Kawa fantastycznie kremowa, zbilansowana, ze słodyczą i kwasowością na podobnym poziomie. W smaku wyczuwalna śliwka oraz orzech włoski, który dodaje tej mieszance swoją naturalną gorycz.
Kraj pochodzenia: Brazylia, Nikaragua, Indie
100% Arabika
Kawa Cynamonowa to autorski eksperyment naszego Roastera Marco. Surowe ziarno kawy fermentowane zostało korą cynamonu. Kawa charakteryzyje się autentycznym smakiem i aromatem. Wyczuwalna pieczona, drożdżowa cynamonka, mleczna czekolada i orzechy.
Gatunek: 100% Arabika
Kraj pochodzenia: Brazylia
● stopień wypału: 2/3 (średnia)
● kwasowość: 1/3 (niska)
● intensywność: 2/3 (średnia)
Kawa Mr. Big - Oto przed Państwem - tadam! Nasza najmocniejsza mieszanka, ponieważ zawiera w sobie aż 60% ziaren robusty! Łoł! Daje kopa! Świetnie nadaje się na klasyczną parzuchę z placu budowy i pokoju nauczycielskiego, ale doskonale sprawdza się także w kawach białych. Nasz Mr Big jest nazwą dość przekorną, bo chcemy przykuć Waszą uwagę na stereotypowe skojarzenie, ale tylko po to, żeby przypomnieć sobie i Wam: bądźmy sobie jacy chcemy, Panie i Panowie. A tylu Mr Bigów ile kobiet do kochania!
Ta kawa daje energetycznego kopa. Jest wyrazista i pełna ciemnych, dosadnych aromatów. Charakteryzuje się wyczuwalną goryczką i kwasowością. Świetnie smakuje zarówno z ekspresu kolbowego, automatycznego, kawiarki czy tradycyjnie parzona. Jest odważna, dosadna, skora do słodkiej rozróby... Pomoże zebrać myśli, postawi na baczność, a czasem da kopniaka na długi dzień. Mieszanka mocnych wrażeń o smaku gałki muszkatołowej, cynamonu, kakao i suszonej śliwki.
Gatunek: Mieszanka Arabiki (60%) i Robusty (40%)
Kraj pochodzenia: Etiopia, Uganda, Brazylia, Indie (Robusta)
● stopień wypału: 2/3 (średni)
● kwasowość: 1/3 (niska)
● intensywność: 2/3 (średnia)